dissabte

CURRICULUM (actualitzat 30-09-2013)

GRUP DE TEATRE CATACLÀS
Components:

Pilar Ariño
Ana Benlliure
Mª Teresa Cebrián
Luisa Feijoo
Ubaldina Gaspar
Pura Gracia
Mª Carmen Marco
Ricardo Melchor
Laura Nebot
Teresa Nebot
Mª Teresa Peña
Guillermo Pleguezuelos
Pilar Veiga

Director: José Maria Ramírez

Currículum:

El grup de teatre Cataclàs té el seu origen en un grup de mestres del C.E.I.P. Ausiàs March de Sagunt que ens plantegem la possibilitat de ser actors i actrius davant el públic escolar.

Té el seu referent en el taller de dramatització del col·legi.
El responsable d’aquest taller es converteix en el director del grup de teatre i és, sota la seua direcció, quan es fa el primer muntatge amb l’obra “Historia de una cereza” de Manuel Pacheco.

Les representacions es van realitzar al cinema Capitol de Sagunt en juny de l’any 2000.

L’èxit d’aquestes i l’excel·lent acollida tant per l’alumnat com per la resta de membres de la Comunitat Escolar va ser el detonant per a la constitució de la companyia, l’inici d’altres representacions i la projecció d’aquestes cap a un àmbit més ampli.

Amb la intenció de formar-nos en les diferents disciplines i aptituds que requereix un grup de teatre i per a poder formalitzar el nostre treball, ens constituírem en un seminari de treball del CEFIRE de Sagunt.

Posteriorment ens registrem com a Societat Cultural “Grup de Teatre Cataclàs” amb una intenció de projecció d’àmbit nacional.

Després del primer muntatge la nostra activitat continua amb l’obra de Pasqual Alapont “Això era i no era”. Aquest segon muntatge és , sense dubte, una convidada a la lectura , una immersió divertida en el màgic món dels llibres. Amb ell creixem com a grup. Representàrem l'obra per als nostres alumnes i després la donàrem a conéixer per la comarca. Participàrem en la primera "Pasqua Teatre" organitzada per la Fundació de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt junt amb altres grups de teatre professional.
Tinguèrem un gran èxit, tant de públic com de crítica. Després la duguèrem a Petrés, Algar, Quart i Estivella.

L'última representació va estar en Canet de Berenguer dins dels actes que organitzà la Coordinadora d'Escoles en Valencià.

La següent proposta és l’obra “La gran muralla” de Ignacio del Moral que s’estrenà a la Casa de Cultura del Port de Sagunt en el cicle Pasqua de Teatre, en abril de 2004.

En la darrera fitxa tècnica que elaborà el gerent de la Fundació Municipal de Cultura de l’Ajuntament de Sagunt, figura la següent recomanació:

“Cataclàs és, ara mateix, la Companyia de teatre amateur de Sagunt amb més èxit. En tres anys ha pujat de nivell com no ho han aconseguit altres companyies amb molt més anys de treball. Per a la Fundació ja està al nivell A, el màxim dintre de la classificació actual”

En març de 2005 participem, de nou, en el cicle “Pasqua de Teatre” amb l’obra “La llegenda del drac i la princesa” de Jordi García i Vicent Berenguer. L’estrena té lloc a l’Auditori de la localitat.

Aquesta és una obra en la que els seus personatges clàssics (un cavaller, una princesa, un drac…) es veuen immersos en un típic conflicte llegendari, però resolen la situació d’una manera diferent, inusual.
Es precisament aquest tret el que li dona un interés especial.

D’altra banda, les cançons i coreografies fan d’aquest muntatge un espectacle dinàmic i divertit.

A més a més, la història representada i les característiques dels personatges transmeten valors tan importants com la valentia, l’amistat, la igualtat…

Aquesta primera representació comptà amb una excel·lent acollida per part del públic. Tant és així que s’hagué de fer una segona representació per tal de poder oferir-la a un gran nombre d’espectadors que no pogué accedir a l’estrena.

Presentarem l’obra al S.A.R.C. per tal d’ampliar la nostra oferta i va ser acceptada.

En desembre de 2005 férem la representació a Canet d’En Berenguer i és a partir de gener de 2006 que comencem a dur el muntatge a diferents localitats de la Comunitat com ara Palmera, Alborache, Beniarjó, Palma de Gandia, Alginet, Benissoda, Estivella, Algar, El Perelló i campo Arcís, per tal de donar resposta a les deu peticions que rebem mitjançant el S.A.R.C.

En 2006, la Fundació de Cultura de l’Ajuntament de Sagunt en la seua programació teatral i dintre del IV Cicle “Pasqua de Teatre”, comptà amb nosaltres i ens va oferir la possibilitat de fer dues representacions del nostre darrer muntatge “T’he agafat, Caputxeta” de Carles Cano.
L’estrena tingué lloc el dia 18 d’abril a l’Auditori Joaquin Rodrigo de Sagunt. Tant aquesta com la sessió del dia següent comptaren amb una gran assistència de públic.

Amb “T’he agafat, Caputxeta” tornem a endinsar al públic en el món de la lectura.
És la nostra intenció animar els xiquets per tal que s’acosten als llibres i transmetre el fet de gaudir amb ells. Els personatges de l’obra són protagonistes de contes clàssics (Caputxeta, el gat amb botes, un dels tres porquets, Centillenta...) que han incorporat nous trets a la seua personalitat i s’han transformat adaptant-se a l’actualitat de manera que produeixen un gran impacte en el públic de qualsevol edat. Els contes, els seus personatges i les històries que protagonitzen, poden ser diferents.

D’altra banda, els anuncis publicitaris en clau d’humor, proporcionen al llarg de la representació, situacions inesperades que mantenen l’interés sorprenent al públic.

En 2007 la Diputació de València també ens dona l’oportunitat de representar “La llegenda del drac i la princesa” en les localitats de Moixent, Quart de les Valls, Catral i Alfahuir. A més a més representem “T’he agafat caputxeta” a la casa de cultura del Port de Sagunt, dins del cicle de Pasqua de Teatre.

En 2008 decidim tornar als nostres orígens i revisem la primera obra que vam fer en castellà i la traduïm: “Història d’una cirera”. Al llarg d’aquestos huit anys el grup ha crescut en tots els aspectes i hem tingut altes i baixes en els components. Cal destacar l’incorporació de Maria Teresa Cebrián, que és l’encarregada dels disenys del vestuari, decorats i de les projeccions d’audiovisuals.

L’estrena, com no, en la Pasqua de Teatre de l’Ajuntament de Sagunt. Es fan dos representacions perquè no cap tot el públic. Assisteix l’autor del text original, Miguel Pacheco, el qual es desplaça des del seu domicili de Barcelona.

En el mes d’octubre participem en la programació de l’ajuntament d’Alzira, VII mostra de teatre amateur, amb “Història d’una cirera”.

2009. Representació de "Història d'una cirera" a la casa de cultura del Port de Sagunt en la VII Pasqua de Teatre. Amb el suport de la Diputació de València actuem a les localitats de Gestalgar, Canet d'En Berenguer i Alfauir.

2010. Fidels a les nostres arrels, estrenem obra a l'Auditori de Sagunt dins la programació de Pasqua de teatre en la seua VIIIª edició. Dos dies on el nostre públic fidel ompli el pati de butaques. "PLUFF, EL FANTASMETA" és un clàssic del teatre llatinoamericà. La seua autora, Maria Clara Machado (1921-2001) el va escriure al 1995 i des d'aleshores fins ara s'han fet milers de representacions, inclós s'ha dut al cinema i també s'ha creat una sèrie de dibuixos animats.
Jorge Mateus deia que representar el món màgic d'un fantasma i un xiquet és obrir la porta a la fantasia i això només pot fer-ho el teatre. Però no sols aquesta idean ens ha motivat a fer el muntage de l'obra, també els valors que ens transmet i que nosaltres volem destacar: la importància de l'amistat i el respecte a allò que és diferent.
Un llenguatge fàcil, comprensible per a tots els públics i ple de sensibilitat és el complement adequat per a fer de "Pluff el fantasmeta" una obra molt divertida. Pel seu valor hem volgut ser fidels al text original, tot i que ens hem permés la llicència d'afegir alguns personatges i també d'incloure cançons i coreografies.
Amb aquesta obra donem la benvinguda a tres nous actors que s'han afegit a la nòmina de Cataclàs: Fran Arenas (Pota de Pal), Laura Nebot (Meritxell) i Jose Manuel Tarazona (l'oncle Gerard), els quals han enriquit el bagatge del grup.
El 19 de juny actuem a Benifairó de la Valldigna i representem per última vegada "Història d'una cirera".

2011
Amb "Pluff, el fantasmeta" actuem a l'auditori d'Emperador, el 5 de març i a l'Auditori Joaquín Rodrigo de Sagunt, el dia 27 d'abril, dins de la IX Pasqua de teatre.

Particìpem en la trobada d'escoles en valencià del Camp de Morvedre, el 3 d'abril, amb un taller de dibuix, maquillatge i fotografia. El 16 d'octubre actuem al gran Teatre d'Alzira, dintre la mostra de Teatre Amateur. I el 27 de novembre representem per última vegada "Pluff el fantasmeta" a Vilanova de Castelló.

2012
El dia 12 d'abril estrenem a l'auditori "Joaquim Rodrigo" de Sagunt, l'obra de Quim Canals "Nassos, nassos, nassis" que va guanyar el premi de teatre infantil Xaro Vidal 2000. El dia 13 repetim al mateix lloc. I la tornem a representar al Gran Teatre d'Alzira el dia 21 d'octubre. L'obra és una al·legoria de l'ascensió del nazisme, de qualsevol totalitarisme, a més d'una denúncia del racisme i de la guerra. Temes que per la seua natura són complicats per apropar-los als xiquets i que hem intentat  transmetre afegint unes gotetes d'humor i amabilitat.

2013
El 3 d'abril representem "Nassos, nassos, nassis" amb un format diferent. Les entrades es canvien per lots d'aliments que van destinats a Caritas Sagunt.
Aquestos vuit muntatges que la companyia proposa estan adreçats al públic infantil en particular i al familiar en general. I sense oblidar-nos d'incloure sempre balls, cançons i recursos audiovisuals, els quals donen a les obres un caràcter dinàmic i garanteixen la diversió des del prncipi fins el final.
Són obres que a més d’oferir una oportunitat per a l’entreteniment, tenen una intencionalitat didàctica: la transmissió de missatges fonamentats en valors socials.